Restaurangutbildning

Är du intresserad av att läsa en restaurangutbildning har du hittat helt rätt. Här tipsar vi nämligen om olika utbildningar inom restaurang och vilka vägar du kan välja. Det finns allt från gymnasieutbildningar eller YH-utbildningar och yrkesutbildningar till utbildningar på Universitet/Högskola samt via olika företag.

Yrken/utbildning inom restaurang

Gymnasieutbildning inom hotell- och restaurang


Om du vet med dig att du vill jobba inom restaurang redan innan du söker till gymnasiet finns det gymnasieprogram anpassade för dig. Då är det framförallt programmet Hotell, restaurang och turism du ska läsa (namnet på utbildningen kan dock variera något mellan olika skolor). På Framtid.se kan du läsa mer om utbildningen och vad den innebär.

Restaurang-/köksbiträde


Som köksbiträde förbereder du och plockar fram mat innan den ska tillagas i köket. Det kan exempelvis innebära att hacka eller skala grönsaker. Köksbiträdets huvuduppgift är att hjälpa kockarna och delta i enklare matlagning. Städa och diska är också vanliga arbetsuppgifter. Du lärs upp på plats och behöver därför ingen utbildning för att jobba som köksbiträde, men det kan vara meriterande att ha läst en restaurangutbildning på gymnasienivå eller exempelvis Komvux.

Servitör/servitris


Som servitör/servitris är din uppgift att ta emot beställningar och servera mat och dryck på restauranger. Du behöver ingen direkt utbildning för att jobba som servitör, men det kan vara meriterande att ha läst en restaurangutbildning på gymnasienivå eller exempelvis inom yrkeshögskolan.

Kockutbildning


Om du vill bli kock får du en bra grundutbildning på gymnasienivå inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet som du kan läsa mer om på Skolverket.se. Det finns ibland även motsvarande utbildning på Komvux och det kan även finnas vidareutbildning inom Yrkeshögskolor. Läs mer på exempelvis Yhutbildningar.se.

Köksmästare-utbildning


Om du är utbildad kock och vill vidareutbilda dig till kökschef är en kökschefsutbildning den rätta vägen att gå. Restaurangakademien erbjuder en kökschef-utbildning som ger en helhetssyn över allt från personalfrågor och ledarskap till ekonomi och avtalsfrågor samt råvarukunskap och hållbarhet. Vill du ta nästa steg i karriären kan detta vara ett väldigt bra alternativ för dig. Få mer information om utbildningen på deras hemsida.

Restaurangchef-utbildning


För dig som är intresserad av att jobba som restaurangchef finns det utbildningar avsedda för just detta. Via exempelvis Restaurangakademien kan du läsa en restaurangchef-utbildning. Utbildningen ger en helhetsbild över vad som krävs av en restaurangchef och du kan få hjälp med att bilda dig en helhetsförståelse för verksamheten. Utbildningen bygger på ekonomi, ledarskap, varumärke och avtalsfrågor med lönsamhet som mål. Den här utbildningen passar även dig som redan är restaurangchef, men som vill lära dig ännu mer.

Vanliga frågor om att jobba på restaurang

Vem passar restaurangjobb för?

Om du är en social person som gillar ett högt tempo och att leverera service av högsta klass kan ett restaurangjobb passa bra för dig. Det är viktigt att du är inställd på att jobbet kommer ha ett högt tempo och förbered dig på att behöva jobba kvällar och helger.

Hur ser framtiden ut inom restaurangbranschen?

Framtiden inom restaurangbranschen ser ljus ut och enligt Framtid.se prognos är det lätt att få jobb i Sverige inom den närmsta tiden.

Var kan man jobba som kock?

Som kock kan du jobba inom flera olika områden. Du kan exempelvis jobba på restaurang, i ett storkök såsom inom skolan eller på fartyg.

Hur mycket tjänar en kock?

Enligt Allastudier.se är medellönen för män och kvinnor 25 700 kr i månaden, men sen kan det ofta tillkomma Ob-tillägg för obekväma arbetstider, eftersom kockar ofta jobbar kvällar och helger.

Vad tjänar en kökschef?

Enligt Unionen.se tjänar en kökschef omkring 34 000–42 000 kronor i månaden, men lönen kan variera beroende på hur lång erfarenhet du har, hur stor verksamhet du är chef över med mera.

Vilken utbildning krävs för att jobba på restaurang?

Det varierar beroende på vilken arbetsroll du tänker dig. Om du vill jobba som servitör eller restaurangbiträde krävs ingen utbildning, medan jobbet som kock eller kökschef kräver flera års utbildning. Längre upp på sidan kan du läsa mer om olika utbildningar inom restaurang.