Minska matsvinn

Av all mat som produceras i Sverige så är det bara en tredjedel som faktiskt äts upp, resten slängs och blir matsvinn. Genom att minska matsvinn stöder vi flera viktiga initiativ från miljö till slösandet av begränsade resurser. Måste vi slänga mat behöver vi hitta processer där resterna används som till exempel biogas i stället för att bara slängas i soporna, med flera mindre åtgärder kan vi tillsammans hjälpa åt att minska matsvinnet.

Varför ska vi minska matsvinnet?

Det finns en mängd olika anledningar till att minska matsvinnet. I det här stycket kommer du få läsa mer om tre av de viktigaste orsakerna. Den första och troligtvis största anledningen är för att minska vår miljöpåverkan. Genom att minska vårt matsvinn och vår överkonsumtion så minskar bi inte bara klimatpåverkan utan även regnskogsavverkningen, spridningen av kemikalier. Detta leder oss direkt in till vår nästa punkt vilket är att maten ska göra nytta, genom att konsumera mindre kan vi producera mer mat till riskgrupper och länder i svält utan att det har en större effekt på klimatet. Det viktiga är att se till att maten vi tillagar äts upp och inte slängs bara för att ersättas med något annat tilltugg senare.

I skolor och offentliga verksamheter är det ett problem att det äts för lite mat vilket leder till att väldigt mycket slängs medan personerna som skulle ha ätit av det får i sig mat via andra källor. Så bara genom att säkerställa att personer äter den mat som erbjuds kommer vi minska matsvinn i Sverige.

Slutligen så har vi FN:s hållbarhetsmål Agenda 2030 vars mål är att minska matsvinnet fram tills 2030. Sverige har självklart också tagit sig an detta mål och gjort det till en dal av den nationella livsmedelsstrategin.

Hur ska vi minska vårt matsvinn?

För att göra det lättare att minska matsvinn i Sverige har vi sammanställt en lista med några smarta tips för att minska vårt matsvinn.

  • Undvik att förvara mat i solljus då de snabbt blir dåliga och i värsta fall börja mögla.
  • Släng inte mat som passerat bäst före-datum många produkter håller betydligt längre och du kan enkelt lukta och se om produkten blivit dålig.
  • Utnyttja rester – har du mindre bitar mat eller grönsaker kvar efter en måltid? Släng dem inte utan frys in dem eller använd det till en annan maträtt.
  • Planera innan du handlar annars är det lätt att råka köpa dubbletter av varor du redan har som sedan riskerar att bli gamla.
  • Om du köper storpack frys in de delar du inte kommer använda direkt så riskerar de inte att bli dåliga.

Hur mycket mat slängs i Sverige?

Hur mycket mat slängs egentligen i Sverige? Under 2018 slängde Sveriges hushåll totalt 693 000 ton matavfall vilket blir cirka 69 kilogram matavfall per person. Av dem totala summan uppskattas över 25% vara matsvinn vilket i sin tur betyder att varje person i Sverige i snitt minst har 17 kilogram i matsvinn varje år.

Initiativ mot matsvinn i Sverige

På grund av att matsvinn i Sverige har blivit ett sånt stort problem har de kommit flera initiativ som jobbar med att minska matsvinnet. Naturvårdsverket har bland annat tagit rygg på det internationella initiativet ”den internationella matsvinnsdagen” som arrangerades för första gången år 2020. Målet här i Sverige var att Livsmedelsverket tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket informerade om hur frukt och grönsaker bäst förvaras i hemmet för att inte riskera att slängas.