Av all mat som produceras i Sverige så är det bara en tredjedel som faktiskt äts upp, resten slängs och blir matsvinn. Genom att minska matsvinn stöder vi flera viktiga initiativ från miljö till slösandet av begränsade resurser. Måste vi slänga mat behöver vi hitta processer där resterna används som till exempel biogas i stället för att bara slängas i soporna, med flera mindre åtgärder kan vi tillsammans hjälpa åt att minska matsvinnet.
Det finns en mängd olika anledningar till att minska matsvinnet. I det här stycket kommer du få läsa mer om tre av de viktigaste orsakerna. Den första och troligtvis största anledningen är för att minska vår miljöpåverkan. Genom att minska vårt matsvinn och vår överkonsumtion så minskar bi inte bara klimatpåverkan utan även regnskogsavverkningen, spridningen av kemikalier. Detta leder oss direkt in till vår nästa punkt vilket är att maten ska göra nytta, genom att konsumera mindre kan vi producera mer mat till riskgrupper och länder i svält utan att det har en större effekt på klimatet. Det viktiga är att se till att maten vi tillagar äts upp och inte slängs bara för att ersättas med något annat tilltugg senare.
I skolor och offentliga verksamheter är det ett problem att det äts för lite mat vilket leder till att väldigt mycket slängs medan personerna som skulle ha ätit av det får i sig mat via andra källor. Så bara genom att säkerställa att personer äter den mat som erbjuds kommer vi minska matsvinn i Sverige.
Slutligen så har vi FN:s hållbarhetsmål Agenda 2030 vars mål är att minska matsvinnet fram tills 2030. Sverige har självklart också tagit sig an detta mål och gjort det till en dal av den nationella livsmedelsstrategin.
För att göra det lättare att minska matsvinn i Sverige har vi sammanställt en lista med några smarta tips för att minska vårt matsvinn.
Hur mycket mat slängs egentligen i Sverige? Under 2018 slängde Sveriges hushåll totalt 693 000 ton matavfall vilket blir cirka 69 kilogram matavfall per person. Av dem totala summan uppskattas över 25% vara matsvinn vilket i sin tur betyder att varje person i Sverige i snitt minst har 17 kilogram i matsvinn varje år.
På grund av att matsvinn i Sverige har blivit ett sånt stort problem har de kommit flera initiativ som jobbar med att minska matsvinnet. Naturvårdsverket har bland annat tagit rygg på det internationella initiativet ”den internationella matsvinnsdagen” som arrangerades för första gången år 2020. Målet här i Sverige var att Livsmedelsverket tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket informerade om hur frukt och grönsaker bäst förvaras i hemmet för att inte riskera att slängas.