Asiatiska köket asiatiska livsmedel & kryddor

Det asiatiska köket har utvecklat ett koncept med liknande ”regler” och traditioner. Däremot är Asien stort och de olika länderna har sin egen prägel på det asiatiska köket och på hur de olika rätterna ska lagas. Nedan ser du en tabell på några av de största asiatiska länderna och hur de skiljer sig åt mellan olika asiatiska maträtter.

Asiatiska maträtter Asiatiska köket
Korea Maträtter som är beroende av jäsning. Vanligast att äta ris, gröt, bibimbap, nudlar, kimchi och soppor Spannmål är överlägset viktigast i det koreanska köket. Nötkött är den typ av kött som värderas högt. Mycket fisk och skaldjur.
Japan Donburi, sushi, nudlar, misosoppa, friterade, grillade och stekta rätter. Här används råvaror utefter säsong.
Kina Olika sorters wokar, stekt ris, friterad banan, Zongzi, Baozi, Tanguay Maträtter beroende på vilken genre det är på köket. Det finns åtta olika typer av kök som inkluderar olika historier, karaktärer, klimat, resurser och livsstil.
Thailand Vanligt att använda fisk och skaldjur tack vare Thailands långa kust. Khao Niaow, Som Tam, Gai Yang Ofta mindre men fler måltider på en dag.
Indien Alu gobi, Chicken Tikka Masala, Malai Kofta, Naan bröd Tar ofta fram nya rätter genom olika kryddblandningar. Gemensamt för Indiens mat är de smakrika kryddningarna i allt.

Karaktären på asiatiska livsmedel

I det asiatiska köket spelar livsmedel såsom kryddor, rotfrukter och grönsaker en stor roll. Med rätt råvaror och kryddor blir vardagsmaten fylld av olika sorters vitaminer och fibrer. Asiens motsvarighet till matlagningsgrädde är kokosmjölk, som är gjord på riven kokosnöt och som därefter blivit silad och kokad.

För en välbalanserad och smakrik måltid vill du se till att använda dig av bästa kvalitet på dina asiatiska livsmedel.

Asiatiska livsmedel som ger krydda och mersmak

Asiatisk krydda är en viktig detalj för att få den smakrika, hälsosamma och kreativa rätten. Faktum är att de i Asien och i asiatisk matlagning använder kryddor på ett helt annat sätt än vad vi gör i Sverige. Detta bidrar till att asiatisk mat är betydligt mer smakrik.

Vanliga asiatiska livsmedel

Nedan kan du se exempel på vanliga asiatiska livsmedel, kryddor och tillbehör som behövs för att du ska kunna göra perfekt asiatisk mat. Idag finns det också stor möjlighet att beställa asiatisk mat online. Allt för att du ska kunna laga en god och smakfull asiatisk middag! Du kan på landleyskok.se hitta asiatiska recept som ger dig en smak av det asiatiska köket.

Vanliga asiatiska livsmedel

  • Fisk
  • Nötkött
  • Kyckling
  • Skaldjur
  • Alger
  • Ris
  • Nudlar
  • Panko
  • Tofu
  • Sojabönor
  • Grönsaker

Populära asiatiska kryddor

  • Curry
  • Soja
  • Ingefära
  • Koriander
  • Lime
  • Chilipeppar
  • Citrongräs
  • Thaibasilika
  • Citron
  • Nejlika

Asiatiska tillbehör

  • Jordnötssås
  • Chilimajonnäs med sriracha
  • Sötsur sås
  • Sweet chilinudlar
  • Chilipicklad gurka
  • Gräddfilssås med soja, sesam och lime
  • Nudelsallad
  • Yoghurtsås med koriander

Tillagning av asiatiska rätter

Det vanligaste sättet när det ska lagas asiatiska rätter är att koka ingredienserna i en uppstigande ånga. Detta bidrar till att alla vitaminer och smakämnen behålls. Tack vare ångkokning blir maten betydligt mer färgglad och blir heller aldrig vattnig torr eller urlakad. Det är också vanligt att fritera maten. Speciellt när det handlar om kyckling eller nötkött.

Asiatisk matlagning hemma

Om du vill laga bra och smakfull asiatisk matlagning hemma, finns det en hel del redskap du bör använda dig av för bästa resultat.

Redskap för asiatisk matlagning

  • Stor kastrull
  • Wokpanna
  • Chan – en typ av stekspade med avrundat blad
  • Bambukorgar för ångkokning
  • Fritös om du inte väljer att fritera i panna